dituttounpoco

Benvenuto a salire
con me il Monte del Signore.

sabato 26 maggio 2012

Rusalii Pentecoste


Coborârea Duhului Sfânt.


Toţi au fost umpluţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi”

Azi Duhul Sfânt, Dumnezeu a coborât cu semne prodigioase deasupra Mariei şi Apostolilor, dând începutul Propovăduirii a Evangheliei şi a Bisericii. Azi s-a început cu îndrăzneală şi cu bucurie să se anunţe credinţa noastră: Isus mort şi înviat pentru noi, Viaţa şi Mântuirea noastră.  Azi Biserica însufleţită de Duhul Sfânt vesteşte  lumii un dar  neaşteptat, vestea buna a iertării păcatelor.
Şi noi prin Botezul şi Mirul am primit pe Duhul Sfânt. El locuieşte în noi ca într-un templu sfânt.
Duhul Sfânt În lăuntrul nostru ne şopteşte Adevărul. El vorbeşte în noi şi spune:
'Aba! Tată!', ne face cunoscut acest adevăr: Dumnezeu ne alege pe Fii săi, şi ni - l comunică  nouă în intimitatea a inimii noastre şi ne împinge să spunem:  „Tatăl nostru…” şi apoi  umple rugăciunea noastră de linişte şi bucurie.
 El ne spune că Dumnezeu este Tatăl nostru, pentru că este Creatorul nostru, Răscumpărătorul nostru, Mântuitorul nostru.
Noi trebuie să-l ascultăm.
Şi Adevărul este acesta: “Fiecare dintre noi, orice bărbat şi orice femeie este un miracol al lui Dumnezeu, este voit de El şi este cunoscut personal de El.
Pentru El nu suntem fiinţe anonime, impersonale, ci suntem Fii ai Lui şi pentru aceasta de la El primim un nume cui este legată o mare bucurie.”

Dar Cine este acest Duhul Sfânt?...

Dumnezeu este Unul, o unică Realitate.
Dar în El sunt Trei Persoane. Tatăl Creator, Fiul Răscumpărător, Duhul Sfânt Mângâietor. Dumnezeu  Tatăl naşte pe Fiul său şi Fiul se naşte de la Tatăl. Tată iubeşte pe Fiul şi Fiul iubeşte pe Tatăl. Iubirea Lor este Duhul Sfânt:
un Dumnezeu atunci în Comuniune de iubire cu Sine însuşi, pentru aceasta Unic Dumnezeu în Trei Persoane.
 Duhul Sfânt este a Treia dintre Cele Persoane în Unitate extrema cu Tatăl şi cu Fiul pentru că Dumnezeu este Iubirea perfectă şi veşnică.

Duhul Sfânt se pleacă spre noi pentru a ne înălţa la demnitatea de Fii ai lui Dumnezeu. El "ne situează într-o relaţie filială cu Dumnezeu, relaţie de încredere profundă, ca aceea a copiilor; o relaţie filială analogă cu aceea a lui Isus, chiar dacă este diferită originea şi este diferită însemnătatea: Isus este Fiul veşnic al lui Dumnezeu care s-a făcut trup, noi în schimb devenim fii în El”, într-un moment din  timpul , prin credinţă şi prin Sacramentele Botezului şi Mirului.

Duhul Sfânt, este darul al lui Cristos Înviat. Ni - l a dat când întrând în Cenacol după Înviere suflând spre Apostolii spusese: - Primiţi pe Duhul Sfânt!
L-a trimis deasupra Bisericii şi tuturor când în ziua Rusaliilor El cu Putere a coborât deasupra Mariei şi Apostolilor adunaţi în Casa unde Isus făcuse Ultimă Cina: întru Cenacol.
Duhul Sfânt este Prietenul inimii noastre. El ne duce la Isus, distruge păcatul în noi, nouă dăruieşte Pacea lui Isus, ne face fii ai Tatălui lui Isus, ne întăreşte în harul sfinţitor şi izbăveşte în noi şi afară de noi puterile ale Satanei, ne conduce la Rai.
Prezenţa Lui Duhului Sfânt în noi deschide rugăciunea noastră şi viaţa noastră, spre Dumnezeu şi spre omenirea întreagă. Cu Cristos şi în Cristos, ne inserează într-un unic mare mozaic al familiei lui Dumnezeu în care fiecare are un loc şi un rol important, în profundă unitate cu toate.
Să deschidem rugăciunea noastră la acţiunea Duhului Sfânt pentru ca în noi să strige lui Dumnezeu: 'Abba, Tată!' şi pentru ca rugăciunea noastră să schimbe, să convertească în mod constant gândirea noastră, acţiunea noastră pentru a o face tot mai conformă cu aceea a Fiului Unul Născut, Isus Cristos."(Benedict al XVI.lea)

Viaţa Duhului Sfânt , Sfânta Treime este Lumina aşa mare ca mintea noastră, ochiul nostru nu reuşeşte să- l înţeleagă. Numai credinţa ne ajută să acceptăm aceste adevăruri aşa luminoase ca ne orbesc de tot!